Danser med ulver og Pep talk

Rundt leirbålet sitter en gammel hvithåret Cherokee med sine barnebarn. Han forteller dem.  «Det pågår en kamp inne i meg. Det er en forferdelig kamp mellom to ulver som prøver å ta kontroll over meg.»

«Den ene ulven representerer det negative og destruktive i oss; Frykt, hat, sinne, misunnelse, følelsen av å ikke strekke til, selvmedlidenhet, skyldfølelse, arroganse og egoisme.»

«Den andre ulven representerer det positive i oss; Glede, sannhet, ydmykhet, vennskap, kjærlighet, respekt, integritet, tro, generøsitet, medfølelse og entusiasme.»

«Den samme kampen pågår inne i dere også, og i alle andre mennesker.»

Barna tenker over dette en stund før ei lita jente spør bestefaren sin, «Hvilken ulv kommer til å vinne?»

Den gamle Cherokee indianeren stirrer lenge inn i leirbålet før han endelig kommer med svaret, «Den ulven du velger å mate vil vinne.»

 

Pep talk med deg selv

Hvor mange tanker tror du at du tenker hver dag? Forskere har funnet ut at det er omtrent 70.000, og ca 95% er de samme som i går!

Vi har både positive og negativ tanker som surrer i hodet i løpet av en dag. Gir du oppmerksomheten til de negative tankene vil det gi en helt annen effekt, enn om du har fokus på de positive tankene. Hvordan du opplever virkeligheten, er farget av din innstilling.

Tenkt deg, du står opp om morgenen, går rett på badet og ser deg i speilet. Håret er til alle kanter, øynene er fortsatt trøtte. Hva tenker du, hva sier du til deg selv?

«Åhh, nok en dag truer. Jeg er så trøtt, dette kommer til å bli en tung dag». Hvordan tror du disse tankene påvirker deg?

Snakker du deg opp eller ned? Finner du lettere feil, eller positive sider? Er glasset halvtomt eller halvfullt?

Når de beste idrettsutøverne skal konkurrere, hva tror du de sier til seg selv? «Jeg sto opp med feil fot i dag, dette kommer til å gå på ræva?» Neppe. Derimot, så vet de at en god indre dialog påvirker følelser og prestasjoner.

Vi kan også påvirke våre følelser og prestasjoner med positivt selvsnakk som styrker, løfter og motiverer. Det er ikke et mål å unngå alle negative tanker, men du kan forsøke å utfordre dem, og erstatte dem med mer oppløftende tankemønstre.

– Eirin